چرخه زندگی انسان از تولد تاپیری و در پایان، مرگ، یک چرخه طبیعی است که در اختیار آدمی نیست. ولی چگونگی زندگی، شاد و با نشاط بودن یا افسردگی و غم، موفقیت و خوشبختی یا شکست و نابودی، به دست خود انسان است و اوست که میتواند شکل زندگیاش را ترسیم کند.
شکی نیست که دوره نوجوانی و جوانی زندگی آدمی از بیشترین شور و نشاط برخوردار است و رفته رفته در سن میان سالی و پیری انرژی انسان رو به کاهش میگذارد، ولی با انجام راهکارهای به ظاهر سادهای میتوان نشاط و شادی جوانی را طولانیتر کرد و حداقل 20 سال جوان ماند.
از آنجایی که جوهر وجود آدمی سرشته از دو حقیقت یعنی جسم و جان است، برای رسیدن به موفقیت و خوشبختی که عامل اصلی شادی و لذت و آرامش است، پرداختن به هر دو بعد وجودی ضروری میباشد. شرط رسیدن به این هدف ایجاد تعادل بین جسم و جان است، یعنی به همان میزان که به مؤلفههای سلامتی جسم توجه داریم، باید به مؤلفههای سلامت روان نیز توجه داشته باشیم. بنابراین اگر بخواهیم از نشاط و شور دائمی برخوردار باشیم و همیشه جوان و پر انرژی بمانیم، هم باید به تقویت بعد جسمانی خود اهمیت دهیم و هم به سلامت روانی و فکری خود بیندیشیم. توجه به امور روانی از آن جهت است که بخش عمده تندرستی و سرخوشی به روان انسان بستگی دارد.
اگر کسی در زندگی از یک جهان بینی صحیح و منطقی برخوردار باشد و برای خود هدف و انگیزه داشته باشد، به طوری که تمام زندگیاش را در راستای رسیدن به آن هدف ببیند، قطعا از نشاط عمیق و دائمی برخوردار خواهد بود. بسیاری از افسردگیها و احساسهای منفی انسان به نداشتن انگیزه در زندگی برمیگردد و انگیزه به نوبه خود از هدف برمیخیزد.
زندگی ما اگر دارای هدف مقدسی نباشد، هرگز نمیتوان انتظار نشاط طولانی از آن داشت، اما اگر سعی کنیم بطور جدی به بازسازی افکار و شناخت خود بپردازیم و بتوانیم شناخت درستی از جهان و زندگی بیابیم و آن را جایگزین افکار نادرست کنیم، مشاهده خواهیم کرد که نشاط و شادی و انرژی جوانی در ما به اندازهای به وجود میآید که تا پایان عمر ما را همراهی میکند و به مرحلهای میرسیم که هیچ چیز و هیچ کس نمیتواند ما را غمگین کند. طبق تعالیم قرآنی، یاد خدا و دل بستن به خدا و رسیدن به کمال انسانی که در بندگی خداست، آرامش دهنده قلب آدمی است که طوفانهای سهمگین حوادث هرگز قادر نیست کوچکترین تزلزلی در آن ایجاد کند. به همین جهت قرآن درباره اولیای خدا و کسانی که جز رسیدن به خدا هدفی ندارند، میفرماید: آنان نه از چیزی میترسند و نه اندوهگین میشوند.1
معنای این سخن این است که هیچ نوع اضطراب و افسردگی در زندگی آنها راه ندارد، هرچند به سخترین مشکلات و غمبارترین حوادث مبتلا شوند؛ چنانچه می بینیم اهل بیت اینطور بودند و حتی حادثهای مانند عاشورا نیز آنها را از جا حرکت نداده، بلکه محکمتر کرد؛ همانطور که قهرمانان کربلا آن را اثبات کردند. به هر حال، برای رسیدن به نشاط واقعی توجه به امور روانی و شناختی ضروری است.
بنابراین رسیدن به نشاط و شادی دائمی هم بستگی به عوامل جسمانی دارد و هم به عوامل روانی و شناختی. ما در اینجا به برخی از این عوامل بصورت جزئی و عینی اشاره می کنیم.
ـ انگیزه: انگیزه نقش بسزایی در ایجاد نشاط و انرژی دارد.
باید سعی کنیم انگیزههای ما درونی باشد نه عوامل بیرونی مثل تشویق و پاداش؛ زیرا عوامل بیرونی متغیر است و کسی که انگیزههایش را به این عوامل وابسته کند، نمیتواند شادی و نشاط خود را طولانی کند. مراد از انگیزه درونی، رسیدن به کمال انسانی و شکوفا شدن تمام استعدادهای آدمی است.
ـ داشتن اعتماد به نفس: با انسجام بخشیدن به افکار و شناختها و باور کردن توان و استعدادهای خدادادی، می توان به اعتماد به نفس رسید. اعتماد به نفس در یک تعریف ساده، یعنی به این باور برسیم که کار نشدنی وجود ندارد. یا به عبارت دیگر، مشکلی نیست که آسان نشود مرد خواهد که هراسان نشود
ـ خوشبینی و امید: افراد خوشبین به دنیا و محیط زندگی به عنوان قلمرو دشمن نگاه نمیکنند، برای آنها همه چیز میدان رقابتی بزرگ است که در آن می توانند توانایی و کاردانی خود را نشان دهند. آنان در بحرانهای زندگی هم از موقعیتهای مطلوب غافل نیستند و بیشترین استفاده را از کمترین امکانات میکنند.
ـ تغذیه مناسب: تداوم نشاط و شادی بستگی دارد به تغذیه کافی و داشتن یک رژیم غذایی مناسب به دور از پرخوری یا خوردن موادی که ارزش غذایی کمی دارند.2
به توصیههای زیر توجه کنید:
ـ هفتهای یک بار دم کرده گیاهی که تأثیر نشاط آور دارد، مانند: گزنه، برگ درخت غان، بارهنگ، خاربن، و یا گل گاوزبان بنوشید .
ـ خوردن روزانه یک سیب شما را از مراجعه به پزشک بینیاز میکند.
ـ خوردن انگور، سلامتی بخش، آرام بخش، ضد التهاب، از بین برنده ترس و بسیار مقوی و مغذی است.
ـ مصرف عناصری چون: روی، که در لبنیات، ماهی، ماکارونی و نان فراوان است و نیز یدُ، که با مصرف نمک یددار تأمین میشود، به نشاط افراد خسته کمک میکند.
ـ تحرک: تحرک کلید موفقیت در هر چیز است و از لوازم ضروری زندگی آدمی است. تحرک نه تنها بسیاری از بیماریها را بهبود می بخشد و از اضافه وزن و کمر درد جلوگیری میکند، بلکه افسردگی را از بین می برد و نشاط کافی به آدمی اعطا میکند.
انسان می تواند تحرک را با ورزشهایی چون پیاده روی، دوچرخه سواری، دوش آب سرد و پس از آن بلا فاصله دوش آب گرم، کوه نوردی، شنا، استفاده از پله به جای آسانسور، دومارتن و مانند آن به دست آورد. فعالیتهای ورزشی سبب افزایش ظرفیت قلب و ریه میشود. خون بهتر به عضلات و مغز میرسد. استخوانها و مفاصل قویتر میشود. سوخت و ساز بدن سریعتر میگردد. اندام زیباتر میشود. احساس نگرانی و اضطراب از بین میرود. مصونیت بدن در مقابل بیماریها بیشتر میشود. خواب عمیقتر میشود. نیروی اراده پرورش یافته و قویتر میشود. و سلامتی بدن و نشاط و شادی زندگی افزون می گردد.
ـ رفتن به دامن طبیعت: رفتن به کنار سبزه و آب و تنفس در هوای مطبوع و تمیز آن، رفتن به کنار دریا، دامنه کوهها و تماشای درختان و گلها اگر به صورت دائمی و هرچند وقت یکبار باشد و انسان سعی کند استراحت خود را در این مکانها قرار دهد، تأثیر معجزه آسایی بر نشاط و شادی انسان می گذارد. اگر هم امکان رفتن به طبیعت را پیدا نکردیم، حداقل کاری کنیم که طبیعت به نزد ما بیاید. با استفاده از پرورش گل و گیاه داخل منزل و نیز استفاده از مواد خوشبو کننده طبیعی چون عطر گل یاس، بهار نارنج، گل سرخ، لیمو ترش و استفاده از عصارههای آرام بخش چون بابونه، بنفشه، نعناع و دارچین، گیاه مرزنگوش و مانند آن به تأثیر فراوان آنها بر سلامت و نشاط روانی خود دست پیدا کنید.5
ـ بهداشت: در کنار همه موارد فوق، رعایت بهداشت اهمیت ویژهای دارد؛ زیرا متخصصین سلامت تأکید میکنند پیشگیری مقدم بر درمان است و راهی آسانتر و مطمئنتر میباشد. اگر میخواهیم از نشاط و شور و شوق بادوامی برخوردار باشیم، لازم است یک چکاب کامل از خود داشته باشیم و به میزان قند و چربی خون و نیز کارکرد غدد و دستگاههای بدن توجه کافی داشته باشیم تا در صورت به هم خوردن تنظیم آن، بتوانیم به آسانی از بروز بیماریهای خطرناک جلوگیری کنیم.